Postzegelvereniging Nunspeet
samenwerkend met het SvF


Per 1 januari 2018 samenwerkend met de SvF

14 november 2022

Decemberpostzegels 2022: Velletje met 20 postzegels 2 x 10 verschillende postzegels ,1 postzegelmapje nr 660, 2 eerste dag envelopen nr 852 a + b


17 oktober 2022

Dag van de postzegel 2022: 1 postzegelvel met 5 x 2 verschillende postzegels, 2 waarden nominaal € 1,92 (gegomd) nominaal prijs vel € 9,60, 1 postzegelmapje nr 659, 1 eerste dag envelop nr 851

10 oktober 2022

Kinderpostzegels 2022: 1 postzegelblok met 5 verschillende postzegels waarde 1 + toeslag (gegomd) nominaal € 7,20, 1 postzegelmapje nr 658, en 1 eerste dag envelop nr 850

26 september 2022: Dutch design 

Op 26 september 2022 gaf PostNL het postzegelvel « Vergeet-mij-nietje » uit met zes postzegels voor internationaal gebruik, waarvan Audrey Large de uitvoerder is. De in Frankrijk geboren Large is in Schiedam werkzaam. Ze is de winnaar van de Young Designers Award 2021 met de positieve omschrijving in het juryrapport: “Zij zit met de nieuwe beeldtaal boven op de tijdgeest en maakt de vervaging van grenzen tussen het digitale en het fysieke tastbaar.”
Audrey was bijzonder verrast en geïntrigeerd door het verzoek van PostNL om de Dutch-Design-emissie 2022 te ontwerpen: “Ik ben immers geen grafisch ontwerper! Maar PostNL was bijzonder geïnteresseerd in mijn uitzonderlijk visuele taal van 3D-objecten!”

De oplage van het postzegelvel bedraagt 80.000 vellen. In een samenwerkingsverband van Audrey Large en Koos Breen is dit postzegelvel door drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé B.V. in Haarlem tot stand gekomen.

De omschrijving ‘Vergeet-mij-nietje’ heeft geen betrekking op de bloem, maar is veel meer een commentaar op het verschijnsel postzegels en de wijze, waarop we brieven of kaarten gebruiken’, aldus Audrey Large: “Want post versturen betekent toch in wezen dat je zegt: wil je aan mij denken? Het benadrukt de betekenis van de vraag om niet vergeten te willen worden. ‘t Is alsof je bijna de stem hoort van iemand, die jou via letters toespreekt.”
Linksonder op het postzegelvel staat ‘Vergeet-mij-nietje’ tussen ‘guillemets’ (twee tegengesteld liggende v-vormen aan weerskanten van het woord), die in Romaanse talen, het Frans, als aanhalingstekens functioneren. Hiermee verwijst de in Schiedam werkzame Audrey Large haar Franse afkomst.


22 september 2022: crypto stamp

Cryptopostzegels zijn een recent verschijnsel. Het nationale postbedrijf van Oostenrijk, Österreichische Post AG, bracht in 2019 als eerste ter wereld een cryptopostzegel uit. Na Oostenrijk volgden onder andere Gibraltar, Kroatië, Liechtenstein, Malta, de Verenigde Arabische Emiraten, de VN en Zwitserland. Met de NL crypto stamp is PostNL de volgende in de rij. Net als bij andere cryptopostzegels is aan iedere individuele NL crypto stamp een digitale tweeling gekoppeld in de blockchain. Blockchain is een computertechnologie die van gedistribueerde databases gebruikmaakt om het bezit van cryptogeld of van andere digitale waardevolle zaken zoals cryptokunst en cryptopostzegels te beveiligen. Deze digitale items worden ook wel NFT’s, non-fungible tokens, genoemd. Je kunt de digitale tweeling van de NL crypto stamp altijd op een computer of smartphone bekijken. Het is ook mogelijk om ze in een digitale verzameling te bewaren of met behulp van een digitale wallet te verkopen.

Het postzegelvel met de NL crypto stamp heeft het formaat van een bankpas en is gemaakt van extra verstevigd papier. Aan de voorzijde van het postzegelvel is in het midden de fysieke postzegel aangebracht. De postzegel is langs de perforatieranden los te halen. Op de achtergrond van vel en postzegel zijn de banen van de Nederlandse vlag weergegeven, met daarin een kristalstructuur. Over de vlag loopt een patroon van rijen zilveren tulpen.

Net als bij de eerdere cryptopostzegeluitgiften door Österreichische Post heeft het ontwerp van deze gezamenlijk uitgegeven cryptopostzegel een uniek symbool. Ontwerpen voor die eerdere Oostenrijkse edities omvatten bijvoorbeeld de symbolen van een eenhoorn, een walvis en een panda. Op de versie van PostNL en Österreichische Post staat linksboven het zilveren silhouet van de kop van een stier. De stier staat symbool voor moed en doorzettingsvermogen, maar verbeeldt in de beurswereld ook stijgende markten (’bull markets’).

Op de postzegel staat rechtsboven de waardeaanduiding R voor aangetekende post en rechtsonder een QR-code met een link naar de digitale tweeling. Linksonder op de postzegel zijn de landsaanduiding Nederland en het jaartal 2022 te zien. De achterzijde van het postzegelvel bevat codes, een QR-code en een ‘secret word list’ om de digitale tweeling van de NL crypto stamp in de blockchain te kunnen bekijken, bewaren en verkopen. Het beeld op de achterzijde is hetzelfde als op de voorzijde, met de Nederlandse driekleur, de kristalstructuur en de zilveren tulpen. Rechtsboven op de achterzijde staat het Unicorn-logo dat al vanaf de allereerste uitgifte door Oostenrijk in 2019 in gebruik is als symbool voor cryptopostzegels.Het ontwerp van de NL crypto stamp en de Crypto stamp 4.0 is naar een idee van PostNL en Österreichische Post gemaakt door grafisch ontwerper David Gruber uit Wenen (Oostenrijk). Gruber heeft de afgelopen jaren veel postzegels voor Österreichische Post ontworpen, waaronder de cryptopostzegels uit 2020 en 2021.

15 augustus 2022

Beleef de natuur – Leuvenumse bossen

De uitgifte van 15 augustus 2022 besteedt aandacht aan het landschap van de Leuvenumse bossen, gelegen in het noordwestelijk deel van de Veluwe in Gelderland. Eerder dit jaar kwamen al postzegelvellen uit over Fort Ellewoutsdijk in Zeeland (3 januari 2022), de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland (21 februari 2022) en de Sint-Pietersberg in Limburg (13 juni 2022). In 2023 geeft PostNL opnieuw 4 postzegelvellen uit over 4 andere natuurgebieden in ons land.

Het postzegelvel Beleef de natuur – Leuvenumse bossen  is een ontwerp van grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda.


20 juni 2022

Op 20 juni 2022 gaf PostNL het postzegelvel 250 jaar koning Willem I uit, ter gelegenheid van het 250e geboortejaar van onze eerste koning uit het huis Oranje-Nassau. Naast portretten van koning Willem I en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen staat op de postzegels het stadspaleis van Fulda afgebeeld. Willem I regeerde enkele jaren over dit vorstendom in Duitsland voordat hij koning van ons land werd.

Ontwerp is door Nicole Uniquole, in samenwerking met Graphic Design studenten van ArtEZ University of the Arts, Zwolle.

Ter gelegenheid van het 250e geboortejaar van koning Willem I is van 18 juni tot 25 augustus 2022 in Fulda in Duitsland de tentoonstelling Design & Dynastie, 250 Jahre Hofleben Oranien-Nassau te zien.


13 juni 2022

Beleef de natuur – Sint Pietersberg: postzegelvel met 10 verschillende postzegels 

De uitgifte van 13 juni 2022 besteedt aandacht aan het mergellandschap van de Sint-Pietersberg, gelegen in het zuiden van Limburg. Eerder dit jaar kwamen de postzegelvellen uit over Fort Ellewoutsdijk in Zeeland (3 januari 2022) en de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland (21 februari 2022). Later dit jaar verschijnen nog de postzegels over de Gelderse Leuvenumse Bossen op de Veluwe (15 augustus 2022).


9 mei 2022: ''Het Vrouwtje van Stavoren”

PostNL gaf op 9 mei 2022 het postzegelvel “Het Vrouwtje van Stavoren” uit.

Op de postzegels staat de waarde aanduiding internationaal 1 voor post tot en met 20 gram met een internationale bestemming. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Technische gegevens:

Postzegelformaat: 36 x 25 mm
Velformaat: 108 x 150 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset
Drukkleuren: zwart, blauw en goud
Oplage: 60.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van zes postzegels in twee verschillende ontwerpen
Ontwerp: Edwin van Gelder, Amsterdam
Illustraties: Toon Wegner via Stichting Nobilis, Fochteloo
Drukkerij: Koninklijke Joh. Enschedé B.V., Haarlem


9 mei 2022: Typisch Nederlands- Zeilen

PostNL bracht op 9 mei 2022 het postzegelvel Typisch Nederlands – zeilen uit. De uitgifte was de vierde van dit jaar in de serie Typisch Nederlands. Op de zes gelijke postzegels staat de waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

Op deze postzegels staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Technische gegevens:
Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel, zwart en oranje
Oplage: 75.000 vellen
Verschijningsvorm: vel van zes postzegels in zes dezelfde ontwerpen
Ontwerp: Edwin van Praet en Claire Bedon (Total Design), Amsterdam
Drukkerij: Cartor Security Printers, Meaucé-La Loupe, Frankrijk

4 april 2022: Typisch Nederlands - Wielrennen

Niets Nederlandser dan de fiets en ons land heeft ook heel wat beroemde wielrenners voortgebracht.  PostNL eert de belangrijkste met de overhandiging van dit postzegelvel. Op 7 april krijgt Hennie Kuiper (gouden medaille op de Olympische Spelen) dit speciale postzegelvel overhandigt in het Hennie Kuiper wielermuseum.

De uitgifte is de 3e van dit jaar in de serie Typisch Nederlands. De meerjarige serie is in 2022 gewijd aan 5 sporten waarin Nederlanders uitblinken.

Het ontwerp van Typisch Nederlands - wielrennen is van de hand van grafisch ontwerper Claire Bedon en creative director Edwin van Praet, van Total Design uit Amsterdam.

Bestel nu het postzegelvel Typisch Nederlands – wielrennen (6 postzegels)
  • Postzegels zijn gegomd
  • Interessant voor mensen die van typisch Nederlandse ontwerpen houden
  • Deze postzegel is onderdeel van de serie Typisch Nederlands

21 maart 2022: Typisch Nederlands -Hockey

Hockey is een grote sport in Nederland. Daarom brengt PostNL brengt op het postzegelvel Typisch Nederlands - hockey uit. De uitgifte is de 2e van dit jaar in de serie Typisch Nederlands. De meerjarige serie is in 2022 gewijd aan 5 sporten waarin Nederlanders uitblinken.

Het ontwerp van Typisch Nederlands - hockey is van de hand van grafisch ontwerper Claire Bedon en creative director Edwin van Praet, van Total Design uit Amsterdam.21 maart 2022: Delftse Tulpenvazen

PostNL bracht op 21 maart 2022 het postzegelvel Delftse tulpenvazen uit. Op de 6 verschillende postzegels zijn tulpenvazen afgebeeld uit de collecties van Nederlandse musea. De productie van deze bijzondere vazen van geglazuurd aardewerk bereikte eind 17e eeuw een hoogtepunt.

Het ontwerp van het postzegelvel Delftse tulpenvazen is van de hand van grafisch ontwerper Jeremy Jansen uit Amsterdam

21 februari 2022: Nieuwkoopse Plassen

Op 21 februari 2022 verscheen de 18e editie van de Beleef de Natuur-emissie (171e t/m 180e postzegel) :  Beleef de Natuur – Nieuwkoopse Plassen. In samenwerking met Vereniging Natuurmonumenten heeft grafisch ontwerper Frank Janse deze emissie met aandacht voor het natuurmonument de Nieuwkoopse Plassen in het lage midden van de provincie Zuid-Holland nabij Alphen aan de Rijn samengesteld.
Oplage 285.000 postzegelvellen.

21 februari 2022: 200 jaar Mauritshuis

Op 21 februari 2022 gaf PostNL een postzegelvel uit met vijf bloemstillevens op zes postzegels van het Maurishuis in Den Haag. Het Mauritshuis-museum (een 17e-eeuws stadspaleis) opende 200 jaar geleden de deuren, waar het publiek de collectie Nederlandse 17e-eeuwse schilderkunst kon bewonderen.
Het postzegelvel 200 jaar Mauritshuis is ontworpen door grafisch ontwerper Studio Maud van Rossum in een oplage van 95.000 postzegelvellen. Het postzegelvel is gedrukt door Koninklijke Joh. Enschedé BV in Haarlem.

3 januari 2022: Beleef de Natuur - Fort Ellewoutsdijk

Op maandag 3 januari 2022 verscheen het eerste, tien verschillende postzegels tellende postzegelvel ‘Beleef de natuur – Fort Ellewoutsdijk’, van dit jaar rondom het zeshoekige Fort Ellewoutsdijk aan de kust van het Zeeuwse Zuid-Beveland. Grafisch ontwerper Frank Janse heeft hiermee de 17e editie van de meerjarige Beleef de natuur-emissie ontworpen, waarop de 161e t/m 170e veelkleurig fotografische plaatjespostzegels prijken. Oplage 285.000 postzegelvellen.


Een aparte grafisch transparante laag geeft beelden van blaaswier (linksboven), zeeappels (rechtsboven), kokkels (midden links), zeepokken (iets onder het midden), zeester (linksonder in het midden) en nogmaals blaaswier (rechtsonder). Al deze afbeeldingen lopen door de perforatie door en verbinden de postzegels met elkaar en met de randen.


3 januari 2022: Typisch Nederlands - Schaatsen
Op maandag 3 januari 2022 verscheen het eerste, zes gelijke postzegels tellende postzegelvel ‘Typisch Nederlands – Schaatsen’. Deze meerjarige emissie telt dit jaar nog vier andere typisch Nederlandse sporten: hockey (21 maart), wielrennen (4 april), zeilen (9 mei) en voetbal (15 augustus).